Slöjdebatten tar ny fart?

Slöjdebatten tar ny fart?

Slöjdebatten tog fart på allvar i Sverige 2003. Då var det skolledningen på Burgårdsgymnasiet i Göteborg som ställdes inför två unga somaliska kvinnor som önskade bära niqab (heltäckande slöja) och jalbab (kappa och handskar) i skolan. De två eleverna och skolledningen kom överens om att de bl.a. skulle ta av sig slöjorna under lektion. I media fortsatte emellertid diskussionen. Är slöjan ett uttryck för patriarkalt förtryck? De studier som gjorts av muslimor i Sverige har givit ett ganska så komplext svar. Visst, patriarkalt förtryck är viktig en komponent för att förstå slöjan men emellanåt tycks även slöjan kunna stå för ett ställningstagande (”jag är stolt
muslim!”) och som en identitetsmarkör. Frågan är väl inte huruvida slöjan (fr.a. den heltäckande) får användas utan var den eventuellt inte får/kan användas.

Dilsa Demirbag-Sten gav ytterligare tändvätska till den offentliga diskussionen genom att utgå från ett liknande fall i Stockholm. Ung muslimsk kvinna som önskar bära niqab i
skolan. Debatten om slöjan lär fortsätta i såväl Sverige som i många andra länder som t.ex. Frankrike, Turkiet och Danmark.

En intressant fråga om slöjan som kan anas i den muslimska världen är huruvida slöjan eller annan ”from” klädsel fyller sitt syfte; att freda kvinnor från sexuella trakasserier? Läs Svenska Dagbladets artikel och fundera! Testa dessutom att söka på ordet ”burqa” eller ”niqab” på google. Uppenbarligen tycks det finnas människor vars sexuella fantasier snarast tar fart av att se en kvinna klädd i någon form av heltäckande slöja.

Artiklar om slöjan (och en del annat):

Människor och tro i P1 (artikel och radiointervju med bl.a. Jan Hjärpe, 2010)

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=416&artikel=3868569

Mattias Gardell (DN, 2003)

http://www.dn.se/kultur-noje/falska-fakta-om-islam-1.228294

Hanne Kjöller (DN, 2009)

http://www.dn.se/opinion/signerat/niqab-dolt-ansikte-inget-for-pedagoger-1.956254

Nisha Besara (AB, 2006)

http://www.aftonbladet.se/ledare/article448878.ab

Artikel i SvD angående en P1-debatt
mellan Reinfeldt och Sahlin (SvD, 2010)

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/burkadebatt-recept-for-att-bemota-sd_4167975.svd

Osignerad ledare (Expressen, 2003)

http://www.expressen.se/1.56557

Niclas Orrenius (SDS, 2009)

http://sydsvenskan.se/sverige/article553148/Imam-Fornedrande-att-inte-skaka-hand.html

Senast uppdaterad 2010-01-29 10:31

Kommentera